DIGITAL CLEANUP DAY 2022 - posprzątaj swoje cyfrowe śmieci!

Dziś, 19 marca, obchodzimy #DigitalCleanupDay – to świetny moment, aby przypomnieć, że w cyfrowym świecie, podobnie jak w środowisku, istnieje ogromna ilość śmieci!

Zbędne e-maile, pliki, aplikacje, duplikaty zdjęć i filmów to CYFROWE ODPADY, powodujące CYFROWE ZANIECYSZCZENIE i zużywające energię, nawet jeśli o nich zapomnieliśmy. A jest to zanieczyszczenie niemałe - każdego roku Internet i jego systemy wspierające wytwarzają 900 MLN TON CO2! To więcej niż roczna produkcja całych Niemiec! Niektóre badania szacują, że za 10 lat sieć internetowa będzie zużywać 20% całkowitej energii na świecie.

Na stronie digitalcleanupday.org znajdziemy więcej tego typu danych, które mogą wprowadzić nas w stan osłupienia. Na co dzień nie myślimy przecież o tym, jaki ślad węglowy ma wysłany przez nas e-mail, albo galeria zdjęć z wakacji przechowywana w chmurze. Przykładowo:

• Gdyby 70 milionów użytkowników portali streamingowych obniżyło jakość oglądanych materiałów z HD do Standard, skutkowałoby to obniżeniem emisji CO2 o 3,5 mln ton miesięcznie.
  • Kopalnie BitCoinów zużywają więcej energii niż wynosi roczne zapotrzebowanie energetyczne Nowej Zelandii.
  • Google zużywa dziennie 15,616 MWh energii – to wystarczająca ilość, aby zasilić jednomilionowy kraj przez jeden dzień.
  • Nasza konsumpcja internetowych danych zużywa 3 razy więcej energii niż wszystkie panele słoneczne na świecie są w stanie wyprodukować.
  • Użytkowanie Internetu jest obecnie zasilane główne przez paliwa kopalne, co oznacza, że oglądanie filmów, wysylanie maili, videorozmowy, scrollowanie aplikacji i inne aktywności online generują ponad 870 mln ton CO2, przyczyniając się do pogłębiania kryzysu klimatycznego.

Jednak każdy z nas, w kilku prostych krokach, może ograniczyć swój ślad węglowy, poprzez posprzątanie wirtualnych śmieci.

1. Usuń wszystkie rozmazane zdjęcia i filmy. Usuń duplikaty i zachowaj tylko naprawdę wartościowe pliki.
  2. Usuń wiadomości e-mail starsze niż 1-2 lata. Zidentyfikuj wiadomości e-mail, które zajmują najwięcej miejsca w Twojej skrzynce pocztowej.
  3. Zrezygnuj niepotrzebnych newslatterów - nie tylko usuń je ze skrzynki, ale wypisz się z subskrybcji, aby uniknąć ruchu e-mail. 1 e-mail emituje około 4 g CO2! Odpowiada to śladowi węglowemu żarówki włączonej na 6 minut.
  4. Usuń niepotrzebne pliki z telefonu, z komputera, z chmury...
  5. Usuń nieprzydatne aplikacje. Aplikacje generują ruch w tle, nawet gdy ich nie używasz!
  6. Dezaktywuj stare konta e-mail. Jest to również istotne dla twojego bezpieczeństwa cybernetycznego!
  7. Usuń pliki z kosza.

Poświęć dziś pół godziny na WIOSENNE PORZĄDKI na swoim komputerze i telefonie - z pewnością znajdziesz mnóstwo zbędnych plików, zdjęć, maili i subskrybcji.
Wszystkie te dane generują ślad węglowy, który możesz zredukować kilkoma kliknięciami, nie wstając nawet z kanapy!

Dołącz do wyzwania DIGITAL CLEANUP DAY! Dowiedz się więcej na digitalcleanupday.org