KONFERENCJA NIEBEZPIECZNE WRAKI

Niebezpieczne Wraki: Międzynarodowa Konferencja
Vol. 2 (EDYCJA ONLINE 2021)

Wraki potencjalnie niebezpieczne dla środowiska to wraki statków nadal zawierające ropę i/lub inne substancje niebezpieczne - jako ładunek lub jako paliwo własne. Na polskich wodach takich potencjalnie niebezpiecznych wraków jest ok. 100. Większość z nich nie została jeszcze zbadana.

28 stycznia 2021 roku w ramach drugiej edycji zorganizowanej przez MARE Międzynarodowej Konferencji: Niebezpieczne Wraki omawialiśmy problem niebezpiecznych wraków w kontekście międzynarodowym. W trakcie wystąpień prelegentów z całego świata mogliście dowiedzieć się jak możemy poradzić sobie z tym problemem oraz jakie działania w tym zakresie podejmują kraje takie jak Wielka Brytania, Australia czy też, na wodach bałtyckich, Finlandia. A także jakie działania powinny zostać podjęte jak https://www.youtube.com/watch?v=1bRZN6PqNhc&list=PLT6Q5CzooN-curO_79P0opY6omqSvToQw&ab_channel=FundacjaMAREnajszybciej w Polsce. Wystąpienia z konferencji są dostępne na naszym kanale youtube. Prezentacje do pobrania tu.

W trakcie konferencji wysątpili: dr Benedykt Hac, Matt Skelhorn (UK Ministry of Defence), Stuart Leather (Waves Group Ltd.), dr Matt Carter (Major Projects Foundation), Michał Latacz (NOA MARINE), Jorma Rytkönen (Finnish Environment Institute SYKE).

PEŁNA AGENDA KONFERENCJI.

Poniżej prezentacje w wersji polskiej z tłumaczeniem symultanicznym.
Prezentacje w wersji anglojęzycznej dostępne tu
.