ECOMARINAS

Projekt ECOMARINAS to wspólna inicjatywa ośmiu organizacji partnerskich z Polski, Litwy, Szwecji i Niemiec realizowana w ramach Programu Interreg Południowy Bałtyk 2021-2027. W odpowiedzi na postępujące skutki zmian klimatycznych oraz rozpoznając presję środowiskową wywieraną przez żeglugę rekreacyjną, projekt koncentruje się na podnoszeniu świadomości ekologicznej oraz zapewnieniu operatorom marin wiedzy i narzędzi niezbędnych do minimalizowania szkód ekologicznych. Działania projektowe są ukierunkowane w szczególności na rozwiązanie problemu szkodliwych substancji odprowadzanych do Morza Bałtyckiego, w tym ścieków z jednostek pływających, które to w znacznym stopniu przyczyniają się do zanieczyszczenia wód i eutrofizacji.

Projekt ECOMARINAS jest współfinansowany z Programu Interreg Południowy Bałtyk 2021-2027 za pośrednictwem Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Budżet projektu wynosi 2,5 mln EUR. Zgodnie z hasłem Programu Interreg Południowy Bałtyk: „Zjednoczeni poprzez morze w działaniu na rzecz niebieskiej i zielonej przyszłości – innowacyjny, zrównoważony, atrakcyjny i aktywny Południowy Bałtyk”, projekt promuje zrównoważone zarządzanie i ekologicznie świadome społeczeństwo żyjące w harmonii z morzem, a także współpracę transgraniczną i wymianę wiedzy, angażując lokalne władze, operatorów marin, instytucje badawcze i organizacje pozarządowe (NGO). Projekt trwa od lipca 2024 r. do czerwca 2027 r. i jest prowadzony przez Gdański Ośrodek Sportu (PL) we współpracy z Województwem Pomorskim (PL), Gminą Tolkmicko (PL), Uniwersytetem Kłajpedzkim (LT), Administracją Rejonu Neringa (LT), Mariną Slottsholmen Vestervik (SE), Coastal Union Germany (DE) oraz Fundacją MARE (PL).

Kluczowe działania planowane w ramach projektu obejmują kompleksowe analizy porównawcze i badania mające na celu identyfikację potencjalnych rozwiązań w zakresie zrównoważonego wykorzystania wody w zarządzaniu marinami. Badania te będą stanowić podstawę do rozwiązania problemów, przed którymi stoją zarządcy marin, oraz opracowania skutecznych metod zapobiegania zanieczyszczeniom i oszczędzania słodkiej wody. Inwestycje pilotażowe będą realizowane w marinach partnerskich, w tym innowacyjne instalacje do usuwania substancji niebezpiecznych, które ułatwiają utylizację olejów, smarów i innych substancji szkodliwych dla środowiska.

Działania edukacyjne stanowią kluczową część projektu ECOMARINAS, obejmującą warsztaty, narzędzie do samooceny dla zarządców marin oraz kampanie uświadamiającą skierowaną do użytkowników marin i ogółu społeczeństwa. Celem działań edukacyjnych jest lepsze zrozumienie naszego powiązania z ekosystemami morskimi oraz wpływu jaki nasze działania mają na naturę.

Projekt ECOMARINAS uznany za operację o znaczeniu strategicznym (Operation of Strategic Importance), będzie realizowany przez 36 miesięcy w zgodzie z celami Programu Interreg Południowy Bałtyk oraz Strategii UE dla regionu Morza Bałtyckiego (EUSBSR).