MARE x BRACENET x KGPR 2021 | Save the seas - wear a net

MARE x BRACENET x KGPR | 2021 |
Save the seas - wear a net

Sieci widma zalegające na dnie mórz i oceanów to problem zarówno globalny, jak i lokalny. Szacuje się, że rocznie do wód na całym świecie trafia ok. 640 000 ton zagubionego, zerwanego lub porzuconego sprzętu połowowego, który w niekontrolowany sposób kontynuuje połowy, jednocześnie zanieczyszczając środowisko morskie. Temat sieci widm jest zawiły i złożony jak same sieci. Cały czas szukamy sposobów aby z tym problemem się uporać - samo wyławianie sieci z wody to dopiero początek drogi.

Kolejnym równie ważnym krokiem jest to co z tymi sieciami potem zrobić? Nie mamy jeszcze jednej idealnej odpowiedzi. Cały czas szukamy. Tak zrodziła się nasza współpraca z Kołobrzeską Grupą Producentów Ryb oraz z Bracenet.

STEP 1. W 2020 roku Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb (KGPR) we współpracy z MARE wyłowiła z Bałtyku ponad 3 tony sieci widm​.
STEP 2. Część wyłowionych sieci została poddana upcyklingowi przez firmę Bracenet, która wykonała z nich unikalne bransoletki.
STEP 3. 2€ ze sprzedaży każdej bransoletki zostanie przekazane MARE na dalsze działania związane z ochroną Bałtyku.

Kup bransoletkę: https://bracenet.net/en/mare-x-bracenet/​