MARE x WarsawInk: Światowy Dzień Oceanów 2019

Ratuj morza tatuażem: MARE x WarsawInk
(Światowy Dzień Oceanów 2019)

Światowy Dzień Oceanów to wyjątkowy dzień dla wszystkich mórz i oceanów, obchodzony każdego roku w dniu 8 czerwca. To właśnie morza i oceany stanowią ponad 70% powierzchni naszej planety, tak błędnie nazywanej Ziemią zamiast Oceanem. Od dobrego stanu mórz i oceanów jesteśmy zależni my wszyscy.

Pomysł aby ten jeden dzień w roku był dedykowany oceanom został po raz pierwszy zaproponowany już w 1992 r. przez Międzynarodowe Centrum Rozwoju Oceanu w Kanadzie (ICOD) i Ocean Institute of Canada (OIC) podczas II Szczytu Ziemi (ang. Earth Summit 1992) w Rio de Janeiro. Światowy Dzień Oceanów (and. World Ocean Day) został oficjalnie uznany przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2008 roku, a jego głównym celem jest wspieranie realizacji światowych Celów Zrównoważonego Rozwoju poprzez edukaję społeczną i budowanie zainteresowania opinii publicznej zarządzaniem oceanami i ich zasobami. Od tego czasu tego dnia ludzie na całym świecie podejmują wzmożone działania na rzecz ochrony mórz i oceanów.

W tym roku z okazji Światowego Dnia Oceanów Fundacja MARE zaprasza na wyjątkowe wydarzenie tworzone w partnerstwie z WarsawInk - niezwykłym warszawskim studiem tatuażu tworzonym przez ludzi pełnych pasji i zaangażowania, a zarazem jednym z największych studiów tatuażu w Polsce ze swoim własnym ogrodem. Jak sami mówią o sobie: "Mimo niewielkiej odległości od ścisłego centrum Warszawy, studio WarsawINK otoczone jest zielenią i daje możliwość odetchnięcia od zgiełku miasta. Nasi klienci podczas czekania na wzór mają do dyspozycji przestronny taras, ogród, biblioteczkę z obszerną kolekcją albumów i książek, galerię prac naszych artystów oraz private room - dla wszystkich potrzebujących prywatności. Najbardziej zależy nam na tym, aby każdy się u nas czuł jak najlepiej, dlatego też dbamy o odpowiedni balans pomiędzy luźną atmosferą a profesjonalizmem. Nie tylko w naszym studio lubimy być blisko natury - także prywatnie interesuje nas dobro naszej planety i środowiska, dlatego chętnie bierzemy udział w przeróżnych akcjach charytatywnych. Przez ostatnie dwa lata zbieraliśmy pieniądze i datki na schronisko dla zwierząt, w tym roku pora na morza i oceany". #ratujmorzatatuażem

Już 8 czerwca zapraszamy na tatuażowy Walk-In-Day* o tematyce morsko-oceanicznej.
Chodźcie się wydziarać i uwiecznić swoją miłość do potęgi oceanu, a przy okazji przyczynić się do ich ochrony!

W czasie WALK-IN’a będą tatuować:
pejczi (https://www.instagram.com/pejczi/)
Antonina's Art (https://www.instagram.com/antoninasart/)
Element (https://www.instagram.com/lmn.tt/)
Iacobusk (https://www.instagram.com/iacobusk/)
Mihau (https://www.instagram.com/mihaubugalski/)
Łukasz (https://www.instagram.com/alteregolukiego/)
Bachanke (https://www.instagram.com/_bachanke/)

PEŁEN HARMONOGRAM:
11:00 - otwarcie studia i start zapisów na tatuaże
11:30-13:00 - Qi Gong + Tao Yin (prowadzenie: Tymon Tymański i Gosia Kosowska)
14:00-15:15 - WUSHU czyli tradycyjny chińskie Kung Fu (prowadzenie: Kacper Krzymkowski z Szkoła Walki walczmy.pl)
16:00-17:30 - Ashtanga Vinyasa Yoga (prowadzenie: Ewa Yoga z Joga Klub)
20:00 - Koniec walk-in / Afterparty

PRZEZ CAŁY DZIEŃ BĘDĄ CZEKAĆ NA WAS TAKŻE:
- Stoisko Fundacji MARE (wystawa podwodnych zdjęć, okularki VR z nagraniami z wraku FRANKENA, edukacyjne pogaduszkio morzach i oceanach)
- WEGE HOT-DOGI
- Napoje od On Lemon Polska
- Set Dj-ski od MIHVU

Cały dochód z Walk-In’a zostanie przeznaczony na działalność statutową Fundacji MARE, jedynej organizacji pozarządowej w Polsce, której działania skupiają się wyłącznie na ochronie ekosystemów morskich, ze szczególnym naciskiem na ochronę naszego rodzimego Morza Bałtyckiego.
Główną misją MARE jest ochrona ekosystemów morskich, poprzez dążenie do zmian społecznych i politycznych. Walczymy o przyszłość, w której społeczeństwo będzie posiadać wrażliwość i świadomość ekologiczną oraz żyć w harmonii z morzami i oceanami. O przyszłość, w której morza i oceany tętnią życiem i nie są nieustannie narażane na negatywne skutki działalności człowieka. To właśnie od przyszłości mórz i oceanów, stanowiących ponad 70% naszej planety, zależy przyszłość nasza i przyszłych pokoleń!

* WALK-IN: wytatuować można tylko wzory spośród przygotowanych specjalnie na tę okazję, wzoru nie da się wcześniej zaklepać ani zapisać na termin - zapisujemy jedynie w dniu walk-inu, na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy". Zapisy ruszają od godziny 11.